Wat is Ju Jutsu


 

 Een correcte vertaling van Japanse Kanji’s is niet altijd even gemakkelijk. betekent zacht en kan vertaald worden als techniek of kunst. Jujutsu betekent derhalve zachte kunst of soepele technieken. Ook andere uitspraken van de Kanji’s kan je tegenkomen: Jiujitsu, ju-jitsu, jioe-jitsoe. De officiële uitspraak volgens het Hepburn systeem is Jujutsu (  luister ), waarbij de j wordt uitgesproken zoals in “jeans”. Dit wordt beschouwd als de correcte Japanse uitspraak en dus houden we ons ook aan de schrijfwijze Ju Jutsu, van mekaar lettend op de 2 kanji of Jujutsu, aan mekaar als “begrip”.

 

            Het is een Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen. De beoefenaar ervan heet een Jujutsuka. Jujutsu is als budokunst geschikt voor alle leeftijden. Je leert niet alleen je te verdedigen tegen verschillende aanvallen, maar je oefent ook het uitvoeren van verschillende tegenaanvallen zoals atemi (stoten en schoppen), klemmen, drukpunten en wurgingen.    

 

           Jujutsu is in principe geen sport, hoewel er wel een sportieve versie van bestaat die vaak ook kortweg jiujitsu genoemd wordt. Een vechtsport is gebonden aan regels. Jujutsu daarentegen is bij uitstek een vechtkunst, gebaseerd op de aanval van een tegenstander vanuit alle denkbare posities en vanuit diverse vechtdisciplines. Dit impliceert een verdediging die gebruik maakt van de meest geschikte technieken tegen die aanval. Dat dit gepaard kan gaan met technieken die als onsportief of oneerlijk worden beschouwd in de reguliere vechtsporten, kenmerkt juist het Jujutsu. Het moment van verdedigen en de manier waarop er verdedigd wordt is immers het gevolg van de aanval van de tegenstander, die neemt dus op dat moment het risico en probeert de integriteit van de aangevallene te beschadigen.

  Makoto Jutsu Do vzw

Kapittelbossen 50, 2200 Herentals

 

Soke Sensei Juul Verachtert

 +32 (0)474 03 61 50

 juul.verachtert@makotojutsudo.com

Trainingen gaan door in

Sport Vlaanderen Herentals (Bloso)

Vorselaarsebaan Herentals

 

 


Makoto Jutsu Do heeft een partnership met Tozando France