Wat is Jūjutsu?

 

                   Jūjutsu is Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen. De beoefenaar ervan heet een Jūjutsuka. Jūjutsu  is als budokunst geschikt voor alle leeftijden. Je leert niet alleen je te verdedigen tegen verschillende aanvallen, maar je oefent ook het uitvoeren van verschillende tegenaanvallen zoals atemi (stoten en schoppen), klemmen, drukpunten en wurgingen.            

 

Betekenis van de Kanji's   ?

 

          Een correcte vertaling van Japanse Kanji’s is niet altijd even gemakkelijk. betekent zacht en kan vertaald worden als techniek of kunst. Jūjutsu betekent derhalve zachte kunst of soepele technieken. Ook andere uitspraken van de Kanji’s kan je tegenkomen: Jiujitsu, ju-jitsu, jioe-jitsoe. De officiële uitspraak volgens het Hepburn systeem is Jūjutsu  (  luister ), waarbij de j wordt uitgesproken zoals in “jeans”. Dit wordt beschouwd als de correcte Japanse uitspraak en dus houden we ons ook aan de schrijfwijze Ju Jutsu, van mekaar lettend op de 2 kanji of Jūjutsu , aan mekaar als “begrip”.

       

Jūjutsu & sport

 

              Jūjutsu  is in principe geen sport, hoewel er wel een sportieve versie van bestaat die vaak ook kortweg jiujitsu genoemd wordt. Een vechtsport is gebonden aan regels. Jūjutsu  daarentegen is bij uitstek een vechtkunst, gebaseerd op de aanval van een tegenstander vanuit alle denkbare posities en vanuit diverse vechtdisciplines. Dit impliceert een verdediging die gebruik maakt van de meest geschikte technieken tegen die aanval. Dat dit gepaard kan gaan met technieken die als onsportief of oneerlijk worden beschouwd in de reguliere vechtsporten, kenmerkt juist het Jūjutsu . Het moment van verdedigen en de manier waarop er verdedigd wordt is immers het gevolg van de aanval van de tegenstander, die neemt dus op dat moment het risico en probeert de integriteit van de aangevallene te beschadigen.     

 

Hedendaagse Jūjutsu

          Hedendaags is het Jujutsu zeer verspreid over de ganse wereld en komt in zeer veel vormen voor. Zowel de traditionele oude scholen zoals Daito Ryu, Aikido, Hakko Ryu, als de moderne vormen zoals Judo en Jiujitsu hebben enorm veel bijval.

 

      Bij de meer traditionele stijlen, zien we de oude patronen nog vaak terug: geheimhouding blijft een teer punt. Enkel de hoogste graden worden ingeleid in de diepste geheimen, meestal tegen grove betaling. Met Makoto Jutsu Do willen we daar niet aan meedoen en iedereen die van goede wil is en oprecht (Makoto) krijgt toegang tot de essentie van de technieken. Dat hiervoor een bepaalde weg dient te worden afgelegd, spreekt uiteraard vanzelf.

 

terug
terug
Wikipedia
Wikipedia jūjutsu
jūjutsu

Lees verder: Graden in het Jūjutsu

 

wij passen kansentarief toe
wij passen kansentarief toe
Federatie
Federatie
Thuisbasis Dojo
Thuisbasis Dojo
Partnership Tozando France
Partnership Tozando France
Kazuki Sushi
Kazuki Sushi

Makoto Jutsu Do v.z.w. - Kapittelbossen 50 - 2200 Herentals - +32 (0)474 03 61 50 - RPR Turnhout Onr: 0897.225.650

www.makotojutsudo.com - info@makotojutsudo.com