Clubnieuws
3de Dan- en Menkyo Ceremonie 2024

Op de foto boven vlnr:  staand Luc Claes – Juul Verachtert -- zittend Bob Van Roy – Steven Wijnants – Kris Diels / N.

Ju Jutsuclub Herentals hield voor de 3e keer haar bijzondere Dan en Menkyo ceremonie.  Kris Diels ontving uit de handen van Soke-sensei Juul Verachtert en Shihanke (hoofdleraar) Luc Claes zijn zwarte band in de Budo terwijl Veerle Verachtert en Bob Van Roy in dezelfde stijl hun 3e dan behaalden.

Verder werd Kris Diels gepromoveerd tot lesgever (menkyo). Hij verdiepte zich in Yin en Yang bij het uitvoeren van technieken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de club kreeg Steven Wijnants de titel van Shihan (grootmeester) met een proefschrift over het stappenplan in de opleiding gevechtskunst en over drukpunten.

De ceremonie werd gespekt met demonstraties van verschillende technieken zowel in de Ju Jutsu als de Katanado (Japans zwaardvechten).

In het tweede deel van het sportjaar ligt de nadruk op de verdere opleiding van de lagere graden waarvoor in juni een ceremonie voorzien wordt. Wie interesse heeft in deze gevechtsport kan informatie vinden op https://www.makotojutsudo.com/.

 

 Kerstmarkt  Herentals 2023

 

Een Japans Misosoep om U tegen te zeggen.

 

Gemaakt van vers getrokken groenten bouillon, miso en knapperige groentjes.

 

Naar keuze kan je er tofoe of sojascheuten aan laten toevoegen.

 

Ter plaatse  bereid door onze Soep kok Bart.

 

Voor slechts  5€

 

                           Smakelijk!

 

Een heerlijke Japanse Bowl

 

Japanse Udon noedels

Knapperige groentjes

Kip of tofoe

 

Voor jou ter plaatse gemaakt door onze Topchef Sensei Bob.

 

Voor slechts 10€

 

                                                                                                    Smakelijk!

 September 2023 Open Clubmaand

01/09/2023

Tweede open maand van de Makoto sportclub

 

Lessen zelfverdediging en Japanse zwaardtechnieken voor iedereen

 

In teken van de maand van de sportclub, in samenwerking met Sport Vlaanderen, worden al onze lessen Jūjutsu en Katana technieken de ganse maand september voor het bredere publiek GRATIS opengesteld.

 

Dit is een uitstekende kans om kennis te maken met onze club en onze manier van werken: wij hebben een unieke manier van training ontwikkeld, waar iedereen, jong of oud, fysiek of minder fysiek zichzelf kan zijn en zich op eigen tempo kan en mag ontwikkelen.

 

Wij werken normaal in 2 groepen, senioren (+14jaar) en junioren (-14jaar), maar voor deze gelegenheid laten we de leeftijd vallen en mogen (groot)ouders, broers, zussen, vrienden...    samen trainen met zowel senioren als junioren. Wel houden we hierbij het normale niveau verschil aan, waarbij het speelse karakter bij de junioren belangrijk blijft.

 

Je kan vrij komen op volgende dagen/uren:

zaterdag:  09:00u - 10:30u senioren(+14j) zelfverdediging ( kinderen mogen met de ouders mee doen)

                       10:30u - 11:45u  junioren(-14j) zelfverdediging  (ouders kunnen met de kinderen mee doen)

maandag: 19:00u - 20:00u Katana training (Japans zwaard) Je kan meedoen met een houten zwaard

                       20:00u - 21:30u senioren(+14j) zelfverdediging ( kinderen mogen met de ouders mee doen)

 plaats: Sport Vlaanderen - Vorselaarsebaan Herentals - Dojo 1

Om het voor iedereen interessant te maken zullen we de basis van zelfverdediging uit onze Jūjutsu behandelen:

        Bevrijdingen

        Natuurlijke wapens

        Vitale punten

        Stoten en trappen

        Controle technieken

        . . .

               

We hopen van harte je te mogen begroeten.

 

Sensei Juul, Luc, Steven, Veerle, Bob en Kris

een impressie
een impressie


Cursus Zelfverdediging

Enquete na de lessen reeeks


Voldeed de cursus aan je verwachtingen?

40% ja, helemaal

60% ja, zeker voldoende

Was de cursus nuttig?

100% Ja, zeker en vast

Zou je de cursus iemand aanraden?

100% Ja

 

Diploma uitreiking zaterdag les

Diploma uitreiking maandag lesCeremoniële Diploma uitreiking Kyudansha 2023

24/06/2023

Onze tweede Japanse traditionele ceremonie met Kuydansha diploma-uitreiking was weerom een groot succes.  De ceremonie stond onder leiding van Soke Sensei Juul en Shihanke Sensei Luc en onze Shidosha's Sensei  Veerle, Bob en Kris

Onze Wakamono (jongeren van 7 tot 14 jaar) gaven een sprankelend performance bij een sketch waarin de aangeleerde Jujutsu technieken getoond werden. 'De laureaten bij de senioren lieten hun vaardigheden overborrelen tijdens een karigeiko (gevecht met meerdere aanvallers) en gaven een demonstratie van Jujutsu- en zwaardtechnieken.  Na elk optreden ontving de laureaat zijn of haar diploma uit handen van zijn sensei. Daarmee hebben we het sportseizoen op een mooie manier afgerond. Aan allen proficiat!

 Ceremoniële Diploma uitreiking Kyudansha 2022

26/06/2022

Onder ruime belangstelling hebben we zaterdag 26/06/2022 onze Japanse traditionele ceremonie met diploma-uitreiking gehouden.  De ceremonie stond onder leiding van Soke Sensei Juul en Shihanke Sensei Luc en onze Shidosha's Sensei Steven, Veerle en Bob.

Onze Wakamono (jongeren van 7 tot 14 jaar) gaven een sprankelend performance bij een sketch waarin de aangeleerde Jujutsu technieken getoond werden. 'De laureaten bij de senioren lieten hun vaardigheden overborrelen tijdens een karigeiko (gevecht met meerdere aanvallers) en gaven een demonstratie van Jujutsu- en zwaardtechnieken.  Na elk optreden ontving de laureaat zijn of haar diploma uit handen van zijn sensei. Daarmee hebben we het sportseizoen op een mooie manier afgerond. Aan allen proficiat!

 Gezinssportdag

24/10/2021

 • De dienst Sport, Jeugd en evenementen van de stad Herentals richt op 24 oktober 2021 een gezinssportdag in op het Netepark. Na de lange coronaperiode zal het deugd doen om zich met het ganse gezin eens samen te kunnen uitleven.

 • Onze club neemt hier aan deel door het inrichten van initiatiesessies zelfverdediging.
  • Tussen 11:00 uur en 15:00 ben je welkom op onze tatami.
  • Elk initiatiesessie duurt 15 minuten.
  • Tijdens deze initiatiesessie leer je een verdedigingstechniek vanuit een specifieke aanval.
  • Er worden 8 verschillende sessies aangeboden.
  • Je kan aan zoveel sessies meedoen als je wil.
  • Voor alle leeftijden toepasselijk.

 Eerste training na Corona.

04/09/2021------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zaterdag 4 september 2021 starten we terug met de trainingen.

Door de verbouwingswerken in Sport Vlaanderen Herentals, zullen we niet in onze oude vertrouwde Dojo zitten maar in de vroegere atletiekzaal helemaal bovenaan. We verhuizen dus van de kelder naar de zolder.

Budo vanaf 9:00 uur tot 10:30 uur en Wakamono Do van 10:30 uur tot 11:45 uur.

 

Maandag 06/09/2022 beginnen we om 19:00 uur Met Katana Do. Om 20:00 uur straten we dan met Budo. Hopelijk kunnen we het volhouden tot 21:30 uur na die lange roestperiode.Open Club dag Makoto Jutsu Do - 20 januari 2019

20/01/2019------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zondag 20 januari houden we een OPEN CLUB dag waarop iedereen vrijblijvend en kosteloos kan komen kennis maken met onze zelfverdedigingssport ju-jutsu  en onze krijgskunst Katanado (Japanse zwaardtechnieken).

 In de voormiddag zijn er OPEN EXAMENS. Je kan deze bijwonen om eens te zien wat deze inhouden, maar je kan uiteraard niet deelnemen aan activiteiten.

 In de namiddag van 13.00 tot 16.00  worden er doorlopend vrije kennismakingslessen voorzien. De  lessen worden zeer individueel opgevat zodat IEDEREEN kan meedoen.

 Er zijn drie sensei ter beschikking en er kunnen drie stijlen beoefend worden:  

 Wakamono do : ju-jutsu, zelfverdediging  voor jeugd tot 14 jaar.

 Bu do: ju-jutsu ,zelfverdediging voor volwassenen en jeugd vanaf 14 jaar.

 Katana do: kennismaking met Katana technieken, het Japanse samoerai zwaard, voor volwassenen en jeugd vanaf 16 jaar.Start to Makoto Jutsu Do - September  2018

01/09/2018------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In September neemt iedereen goede voornemens! Wij ook. Daarom kan je de ganse maand gratis proeflessen komen volgen om zo te ontdekken wat Makoto Jutsu Do voor jou kan betekenen.

 

Makoto Jutsu Do omvat verschillende stijlgroepen. Kijk daarom eens onder stijlgroepen welk bij jou het beste past.

 

Schrijf daarom nu dadelijk in via ons   "aanvraag formulier" :

 Ontbijtaktie 22/10/2017

22/10/2017------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De ontbijtaktie 2017 kent een onverwacht succes. Vandaag  mogen we om en bij de 300 personen verwennen met een lekker ontbijt of voor diegenen die tot 's middags slapen: een lekkere brunch.

Met deze willen we iedereen die hier aan meewerkt (kopers, helpers) en zeker ook onze sponsors van harte bedanken.01/09/2017


Start eigen stijl

 Het Bestuur en de Technische Commissie is trots met de start van onze eigen stijl "Makoto Jutsu Do". Deze is onderverdeeld in verschillende stijlgroepen. Alle informatie hierover is op deze site te vinden.
28/02/2016


Dan Ceremonie

Op 9 januari 2016 vond de ceremonie plaats waarbij Steven en Gerry hun nieuwe dan graad gordels hebben ontvangen.  Deze ceremonie ging door in de Honbu Dojo, de dojo in Boxbergheide te Genk.  Voor Steven was dit de eerste keer dat hij op deze ceremonie aanwezig was en dit ging gepaard met de nodige stress en zenuwen. Na het brengen van een aantal zwaard en ju jutsu technieken ontving Steven zijn 1st dan graad (shodan)  in de makoto ryu ju jutsu en in de batto ju jutsu. Gerry heeft zijn 4de dan graad (yondan) behaald in de makoto ryu ju jutsu en in de batto ju jutsu.
06/03/2015


Huldigingsavond Sportraad

6/3/2015 --> Huldigingsavond Sportraad Herentals in zaal 't Schaliken. Vandaag zijn we als club in de bloemetjes gezet voor onze '25' jaar erkenning als 'Herentalse Sportclub'. Ook is onze shihan Juul Verachtert gehuldigd voor het behalen van zijn uitzonderlijke shihan graad in 2014. Uiteraard was tijdens deze speciale dag een uitgebreide delegatie aanwezig van onze club. Enkele foto's hiervan kan u terugvinden via onderstaande link.
10/12/2014 --> Laatste les van de cursus zelfverdediging voor vrouwen. Bedankt voor de geleverde inspanningen van alle deelnemers en proficiat met het behaalde certificaat Ju Jutsu. De vrouwen welke verdere interesse hebben voor de ju jutsu kunnen altijd een training komen volgen. Tevens willen wij onze lesgever Juul en alle helpers bedanken om deze cursus zelfverdediging mogelijk te maken.


6/12/2014 --> Bezoek van de sint en de zeer actieve zwarte pieten in de dojo van de makoto ryu. Zoals verwacht zijn ook dit jaar de kinderen van de makoto ryu ju jutsu vrij braaf geweest. Vervolgens werd iedereen beloond met een kleine attentie in de vorm van snoep. Foto's zijn eveneens terug te vinden op de website zie onderstaande link.


18/11/2014 --> Ju Jutsu Herentals nodigt alle brave kinderen van de club uit samen met hun ouders het Sinterklaasfeest bij te wonen. Sinterklaas en Zwarte Piet verwachten we op de training van zaterdag 6 december omstreeks 10.40 uur. Tijdens dit bezoek tonen de kinderen hun Ju Jutsu kunsten aan de Sint en Piet. Voor deze speciale gelegenheid worden voor de ouders zitbanken voorzien in de dojo.

Dit bezoek eindigt rond +/- 11.20 uur zodat Sint en Piet hun reis kunnen verder zetten naar de andere brave kinderen. Vele groetjes,


13/11/2014 --> Vermits onze club toch wil meegaan met de tijd heeft de club zichzelf een Facebook pagina aangemaakt. Hier kunnen we allen informatie op plaatsen zodat iedereen op de hoogte blijft van de aktiviteiten van de club en van andere leden. Hier kan je onze Facebook pagina vinden.


13/10/2014 --> Makoto ryu start met cursus zelfverdediging voor vrouwen. Deze cursus bestaande uit 6 lessen zullen gegeven worden door onze shihan Juul Verachtert. Deze lessen beginnen op  woensdag 5/11/2014 en lopen door tot 10/12/2014.


21/12/2013 -->  Juul Verachtert uit de Kapittelbossen Herentals behaalde recent de 5e Dan Shihan Ju

Jutsu Makoto Ryu. Een unieke prestatie die je pas na een erg zwaar examen en jarenlange trainingen in deze moderne Japanse martiale krijgskunst kunt realiseren. Zaterdagavond vond in de Dojo De Vroente in Genk

de plechtige ceremonie plaats. Burgemeester Wim Dries van Genk kwam de laureaat de officiële oorkonde overhandigen.Een terecht fiere 5e Dan Shihan Juul Verachtert : 'Dit doet me intens deugd maar ik heb er jarenlang voor gewerkt samen met m'n toffe collega's van onze club in Bloso Herentals. Er zijn in Vlaanderen 4 afdelingen : in Herentals, Genk,Hasselt en Everberg. M'n sensei (leraar) is Wim Van Dooren die een eigen

privaatschool in Genk heeft. Makoto Ryu is een verfijning en samenvatting van verschillende stijlen zoals: Jujutsu in het algemeen, Daito Ruy, Aikido, Hakko Ryu en nog andere. Ze is tevens vervolledigd met eigen discipline en logica. Het onderricht in de Makoto Ryu is vooral bedoeld voor de verfijnde mens, die een afschuw heeft van geweld en ruwe technieken. Deze mens geeft de voorkeur aan een maximale efficiëntie met een minimale spierkracht om de aanvaller te bedwingen. Hiervoor baseren wij ons in de Makoto Ryu op 4 basisprincipes nl.stand, houding, balans en techniek. Tevens viseren we de vitale plekken van het

menselijk lichaam volgens geselecteerde tsubu punten uit de Japanse Shaitsu. We trainen in Bloso Herentals. Wie eens een proefles wil beleven, kan vrijblijvend contact opnemen met ons langs julius.verachtert@telenet.be

, kijk ook op Ju Jutsu Makoto . Iedereen is welkom op onze introductietrainingen.' Foto's

De liefhebbers kunnen ook eens kijken naar onderstaand gepubliceerd artikel in nieuws zie onderstaande link.


1/9/2012 --> Op aanvraag van enkele leden zullen de senioren vanaf september ook trainen op zaterdag van 9.00 uur tot 10.30 uur. Sommigen schijnen er maar niet genoeg van te krijgen. De junioren die er aan toe zijn kunnen samen met de senioren trainen en eventueel nog samen met de junioren. Dit zal een overstap naar de senioren gemakkelijker maken.


4/2/2012 --> Niettegenstaande onze sensei Juul zijn examen reeds had afgelegd op 12/11/2010 heeft hij moeten wachten tot op de ceremonie van 4 februari 2012 om zijn 4de DAN graad in onvangst te nemen van shihan Wim. Deze ceremonie ging door in de Honbu Dojo te Boxbergen. Na zijn nodige demonstraties te hebben gegeven van de Ju-jutsu technieken als deze van de zwaard technieken zat het serieuze werk erop. Vervolgens gingen de bijhorende feestactiviteiten van start. Wij wensen onze sensei Juul nog veel succes toe met zijn 4de DAN graad en hoop dat hij snel zijn 5de DAN graad kan behalen. Wanneer dit gaat gebeuren staat nog niet vast maar het zal alvast een groot feest zijn voor onze sensei Juul en onze club Herentals. Tot slot kunnen we afsluiten met “blijven trainen en oefenen” het einddoel komt steeds dichterbij !


9/5/2010 --> Op aanvraag van enkele leden zullen we op maandag 2 uur i.p.v. 1,5 uur trainen. Er zijn verschillende zaken (randori, zwaard, boken, stok of andere wapentechnieken) die niet genoeg aan bod komen in de normale trainig. Daarom hebben we dit extra half uur nodig. Dus zullen we nog iets harder moeten werken/trainen/plezier maken.


5/6/2010 --> Op 5 juni 2010 was het zover : de ceremonie waarbij Gerry zijn nieuwe 2de dan gordel kreeg is doorgegaan! Gerry had al examen gedaan op 05/03/2010. Nu heeft hij dus zijn diplama's en de passende gordel gekregen. De ceremonie gaat door in de Honbu Dojo, de dojo in Boxbergheide te Genk. Hier is het ook dat we al die jaren komen zweten om de technieken van de Ju Jutsu en het zwaard onder de knie te krijgen. Op deze dag is die echter volledig opgesmukt in Japanse stijl. Nu was het echter feesten geblazen voor alle 6 laureaten, want Gerry was het niet het enige feestvarken. De ceremonie werd geopend door Shihan Wim. Na het groeten van de tempel, offeren van fruit en palmtak en het aansteken van een wierrookstokje, mocht ieder apart een demonstratie geven van zijn kunnen. Gerry kon hier profiteren om zijn sensei er eens goed tussen te pakken. Niet alleen de Ju Jutsu werd gedemonstreerd. Ook degenen die examen gedaan hadden van het zwaard, moesten daarmee enkele oefeningen doen. Gerry moest natuurlijk ook hier zijn beste beentje voorzetten. Daarna konden de 6 examinandi opgelucht adem halen, want het moeilijkste deel zat erop. Shihan Wim riep de feestelingen nu elk om beurt naar voor om hun een nieuwe gordel (met naam en de dan-graad erop) en bijhorend diploma te geven. Als afsluiter richtte Shihan Wim zich tot het publiek. Hij liet wat technieken zien en gaf hierbij nog extra uitleg over onze stijl en de gevechtskunsten in het algemeen. Daarna was er sake. Iedereen van de 6 moest toosten op iedereen apart. Daarna mocht het publiek meedoen en kon het eten beginnen. Er was de heel lekkere Chinese soep (gemaakt door Jaqueline), gevolgd door verschillende lekkere Chinese schotels. Het eetfestijn werd afgesloten met een zalig dessert. De verdere avond verliep nog heel gezellig. Iedereen kon eens goed bijpraten en met een voldaan gevoel terug huiswaarts keren. Hiermee feliciteren we dan nogmaals Gerry voor het behalen van de 2de Dan en willen we al afspreken voor de volgende keer bij de 3de Dan.


9/5/2010 --> Grote stage van FJJS en Makoto. Flanders Ju-Jitsu Schools is ook Ju Jutsu en zal samen met ons een stage organiseren in samenwerking met FROS. De stage gaat door op zondag 9 mei in de sporthal van Genk (E. Van Doorenlaan). We beginnen om 10.00 uur en stoppen pas om 16.00 uur. De deelname in de kosten is 13.00 €. Bij voorinschrijving krijg je naast de uitgebreide uitleg van de lesgevers ook nog een drankje en 2 broodjes. Inschrijven kan je in de club of via mail of telefoon. De lesgevers voor Makoto zijn Wim Van Dooren, Kenny Schreurs, Stefano Mele en Carlo Timmers. Van FJJS zijn de lesgevers Serge Gullentops, Herman Czekaj, George Baor en Dennis Ketelbuters. Soke Sensei Wim heeft nog een verrassing beloofd. Is dat een speciale les of een cadeautje, dat zal je zelf moeten komen meemaken.


26/1/02010 --> Onze Soke Sensei was erbij op deze training. Hij heeft ons een hele boel uitleg gegeven en veel bijgeleerd. Van basistechnieken als ryote tekubi dori, tekagami gaeshi, katate yoko men uchi nage en hadaka kubi jimmi wasa, ging het naar wurgingen en verder naar atami wasa met zelfs katsu-ho technieken. Dit is zeker voor herhaling vatbaar, vooral daar er enkelen waren die niet konden meetrainen.


10/12/2009 --> De Sint en Zwarte Piet waren heel opgetogen met de ontvangst. Ze waren wel een beetje teleurgesteld oven de gezongen liedjes, maar de demonstratie van de junioren was voortreffelijk. Volgende keer zou er meer steun moeten zijn van de ouders om een deugelijk liedje te zingen. Door een foutieve rolbeweging was de demo van Tom wel zeer snel afgelopen. Gelukkig kon de rest nog genoeg laten zien. Er is een film gemaakt van het ganse gebeuren.


5/12/2009 --> Ju Jutsu Herentals nodigt alle brave kinderen van de club uit samen met hun ouders het Sinterklaasfeest bij te wonen. Sinterklaas en Zwarte Piet verwachten we op de training van zaterdag 5 december omstreeks 10.40 uur. dit bezoek tonen de kinderen hun Ju Jutsu kunsten aan de Sint en Piet. Voor deze speciale gelegenheid worden voor de ouders zitbanken voorzien in de dojo. Dit bezoek eindigt rond +/- 11.20 uur zodat Sint en Piet hun reis kunnen verder zetten naar de andere brave kinderen. Vele groetjes,


14/11/2009 --> Zoals stilletjes aan de gewoonte begint te worden, hebben we weer eens een avondje cultuur ondervonden bij de vijand. In de stadschouwburg in Antwerpen werd er een voorstelling gegeven over Kung Fu. Dit was in het kader van Europalia. Alhoewel onze Sensei met krukken moest wandelen, hadden we toch besloten om ons met de trein naar Antwerpen te verplaatsen zodat er ook een glaasje lekkere drank kon gedronken worden.


1/8/2009 --> Naar jaarlijkse gewoonte hebben we een feestje ergens in onze grote rustperiode.In juli en augustus trainen we niet, en toch komen we nog wel eens samen. Dit jaar waren we te gast bij Peter en Griet en hebben we gezellig in de tuin gezeten, een lekkere pizza gegeten en een goed glaasje gedronken. Natuurlijk hoort bij zo een dineetje ook een ijsje. Op speciaal verzoek kwam de ijsroomkar nog langs om 22.00 uur. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.


10/6/2009 --> Op algemene aanvraag, gaan we een aanpassing doen aan de trainingen. Vanaf 1 oktober gaan we op zaterdag tussen 9.00 uur en 10.30 uur een training inlassen voor de senioren. Deze trainigen zullen doorgaan tot 1 april 2009. Daarna zullen we bekijken of er nog gegadigden zijn om dit voort te zetten.


6/12/2008 --> De Sint en Zwarte Piet hebben de jongeren dit jaar weer goed getracteerd op snoep. Maar voor ze deze snoep mochten ontvangen hebben de junioren wat technieken moeten demonstreren aan de Sint en Zwarte Piet. Deze technieken werden dan door Zwarte Piet uitgeprobeert op Juul, en met success.


13/09/2008 --> Op 13 September zijn ze dan getrouwd, Ward en Hilde. Daar hebben we ons 's avonds dan ook eens goed ge-amuseerd in het gezelschap van de jong gehuwden. Sommige hadden er wel problemen mee om zich goed te gedragen (we noemen geen namen hé Juul), maar dit is dan toch tot een goed einde gebracht omwille van Katrien dewelke de das terug op zijn normale plaats bracht.


1/8/2008 -->Ja, u leest het goed......een Chinees buffet. Niet wetend wat er zich in het hoofd van het feestcommitée zich afspeelde, maar er was besloten om een Chinees buffet te houden ipv een Japans. (Waarschijnlijk omdat Japanse restaurants zich niet in de onmiddelijke omgeving bevonden van Meerhout) Tijdens de avond hebben we ons dan toch weeral moeten 'opofferen' om eens goed te eten, drinken, en plezier te maken.....wat voor ons steeds een moeilijke opdracht blijkt te zijn ;-) Uiteinderlijk was het een avondje dat zeker weer voor herhaling vatbaar is....zeker na die portie ijscréme dewelke sommige onder ons als een hele uitdaging betrof.


28/6/2008 --> Zaterdagochtend werden de junioren verwacht in de sporthal om deel te nemen aan het bosspel. Iedereen leek er wel op gebrand om deze buiten activiteit te beginnen alhoewel het weer zeker geen meevaller was. Maar dit weerhield de Makoto Ryu Junioren niet om een dagje plezier te beleven. De ene junior was er al beter op voorbereid dan de andere. Met camouflage technieken, ipv onze gekende klemtechnieken, dachten sommige voordeel te trekken tijdens het spel. De kastelen en lopers werden geselecteerd, de wandeling naar het bos en start......het spel kon beginnen. Tussen de bossen werden de kennis van de jongeren getest samen met hun enthousiasme om opdrachten uit te voeren......en dit alles zonder getikt te worden door de lopers. Hoewel het een natte dag was, waren de junioren eerder nat van het zweet dan van de regen. Na een uur opdrachten vervullen en hun stempels te sparen, werd een winnaar uitgeroepen met de hoofdprijs.....een katana uit hout.


24/5/2008 --> Zaterdag 24 mei was de langverwachte dag aangebroken : de Junior Speeldag ! Blijkbaar waren er toch enkele JuJutsuka's die het vergeten waren (of er toch alleszins niet meer aan gedacht hadden). Ze kwamen namelijk in full-battle dress: kimono en blote voeten, naar de dojo. Met hand en tand legde sensei Juul uit dat er vandaag niet gevochten maar gespeeld zou worden. En gespeeld werd er, aan alles was gedacht: een springkasteel, een reuze trampoline, een voetbalveld, badmington, een springballen parkoer en een heuze klimmuur voor de durvers. In groepjes van zessen werden deze uitdagingen aangegaan. Spectaculairste was natuurlijk de klimmuur waar onze jonge JuJutsuka's hun klimkunsten konden demonstreren. Er waren er zelfs bij die helemaal tot boven geraakten..... op hun blote voeten ! Dat bewijst dat ze bij Makoto Ryu Herentals geen watjes zijn. Van al dat sporten en spelen kreeg iedereen natuurlijk wel honger en dorst, met een cola en paprika-chips werd dit probleem ook weeral opgelost. Iedereen had zich blijkbaar goed geamuseerd, want er waren enkel maar lachtende gezichten te zien. Tot slot was er "een mama" die ook wel eens zo'n klimmuur wou proberen, tot ieders verbazing klom zij vlotjes naar omhoog. Chapeau ! Ook nog een bedankje aan de vrijwilligers die er mee een mooie dag van maakten....


1/4/2008 --> Sinds 1 April is de Makoto Ryu Herentals Ju-Jutsu club een Vereniging Zonder Winst, of beter een VZW geworden. Dit heeft voor de leden geen enkele impact, enkel dat de club nu een officiel erkende vereniging is. Meer details volgen nog.


6/3/2008 --> Na een volgehouden, jarenlange training is het dan eindelijk zover: Gerry Hannes heeft zijn eerste Dan Ju Jutsu en Batto Jutsu gehaald. Ju Jutsu zijn de manuele technieken waarbij je jezelf met de blote hand verdedigt tegen een aanvaller met of zonder wapens. Batto Jutsu is de techniek van het zwaard. Hier leer je hoe je de Jaido moet hanteren. Gerry is steeds de rust in persoon, behalve bij een examen van Ju Jutsu. Zelfs bij zijn trouw was hij niet zenuwachtig. Voor het afleggen van dit examen had hij een dagje verlof genomen, zodat hij zich volledig en in alle rust kon concentreren en mentaal kon voorbereiden. Shihan Wim, nochtans steeds kritisch ingesteld, was erg tevreden. Gerry heeft een goed examen afgelegd en wij zijn trots op hem en zijn behaald resultaat. Nu kan Gerry aan de volgende stap beginnen, want dit is nog maar een begin en geen einde. Na Shodan volgen nog Nidan, Sandan, Yondan, Godan Rokudan en Shichidan. Het einde is voorlopig nog niet in zicht en we hopen nog vele jaren met Gerry te kunnen trainen.


28/1/2008 --> Zaterdagavond 17 november 2007 was het zover: de ceremonie waarbij onze sensei Juul zijn nieuwe 3de dan gordel kreeg! Tegen 19u moesten we in de dojo Boxbergheide te Genk aanwezig zijn. Hier gaan ook telkens de lessen door voor de hogere graden (bruin en zwart) op zondagvoormiddag. Vandaag was het echter een speciale avond: de zwarte banden die tijdens het sportjaar geslaagd waren voor hun examen werden immers gevierd! Voor negen zwarte banden werd de ceremonie uitgevoerd en zij stonden dan ook al wat zenuwachtig te wachten. De dojo was voor deze gelegenheid extra opgesmukt. Versieringen in Japanse stijl waren overal aangebracht en de tafels waren feestelijk gedekt. Het publiek mocht in het midden van de dojo plaatsnemen en stond met videocamera's en fototoestellen in de aanslag. Aan de rechterkant namen de jujutsuka's plaats die examen afgelegd hadden. Zij zaten op graad en mooi op een lijn in seiza. Aan de linkerkant zaten de tori's, welke telkens de technieken moesten ondergaan. De ceremonie werd geopend door Shihan Wim. De 9 examinandi moesten eerst de tempel groeten, vervolgens fruit brengen en daarna nog een wierrookstokje aansteken. Tegelijk werden ze getraind in het langdurig 'seiza-zitten'! Na het ceremonieel gedeelte moesten de 9 hogere dan graden laten zien wat ze konden. Drie jujutsuka's, waaronder onze sensei, hadden examen afgelegd voor het zwaard. Zij lieten dan ook enkele zwaardtechnieken zien aan het publiek. Voor de gewone technieken begon Shihan Wim met de laagste gordel en klom zo telkens hogerop. De jodancha's nodigden telkens een uke uit en lieten iets van een zes technieken zien. Sensei Juul kwam als laatste aan de beurt om zijn technieken uit te voeren. Hij liet een aantal fraaie technieken zien waarbij telkens een klem van 3de dan gebruikt werd. Na dit gedeelte haalden de 9 jujutsuka's opgelucht adem want voor hen zat het ergste erop. Shihan Wim riep de feestelingen nu elk om beurt naar voor om hun een nieuwe gordel (met naam en de dan-graad erop) en bijhorend diploma te geven. Als afsluiter richtte Shihan Wim zich tot het publiek. Hij liet wat technieken zien en gaf hierbij nog extra uitleg over onze stijl en de gevechtskunsten in het algemeen. Na deze speech mochten de 9 jujutsuka's gaan toosten op elkaar en sake gaan drinken. Hierna kreeg het publiek ook een slokje sake om te proberen. Ondertussen zocht iedereen een plaatsje aan tafel want we begonnen al wat uitgehongerd te raken. Gelukkig was het heel lekkere Chinese soep, gevolgd door verschillende heerlijke Chinese schotels. Het eetfestijn werd afgesloten met een zalig dessert. De verdere avond verliep nog heel gezellig. Iedereen kon eens goed bijpraten en met een voldaan gevoel terug huiswaarts keren. De ceremonie bleek een plezierige ervaring en wij kunnen weer trots zijn op onze sensei Juul!....


1/12/2007 --> Zaterdag 1/12/2007 waren alle junioren op post om onze speciale gast, St.-Niklaas en Zwarte Piet, welkom te heten. Was dat speciaal voor de Sint of was dat omdat er iets te rapen viel? In iedergeval ze waren er en ze hebben allemaal hun beste beentje voor gezet. Ik was blij verrast dat zelfs wie nog maar pas bij de club is, spontaan een techniek doet zonder iets op voorhand ingeoefend te hebben. Dat wil zeggen dat ze intu?tief werken en dat is de echte Buchido spirit. Misschien kunnen we de grootsten overtuigen om volgend jaar iets meer spektakel te brengen met een show of een sketch voor de talrijke toeschouwers. Op zeker moment hadden we zelfs internationale belangstelling van onze Aikido broeders. Alleen aan het zingen gaan we nog moeten werken. Sommige moeders zingen beter dan de junioren. Dank aan de Sint en Piet en iedereen die, ter plaatse of achter de schermen, heeft geholpen, komen kijken of op de mat stond. We zullen hierbij al een afspraak maken voor volgend jaar en hetzelfde stramien aanhouden......


13/10/2007 --> Het was dertien oktober 2007, omstreeks acht uur. Met acht afgevaardigden van Makoto Ryu waren we, in het Hasseltse cultureel centrum, getuigen van een wervelende show met zwaardgevechtscènes (Tate). Tate is een theatervorm met intense vechtscènes waarbij het Japanse zwaard wordt gebruikt. Hierbij gaat het niet om het uitbeelden van het bloedvergieten, het belangrijkste van Tate is de ademhaling en de afstand die bewaard moet worden ten opzichte van de tegenstander. Toch word er een combinatie gemaakt tussen traditionele kunstvormen met moderne acrobatische special effects: Hoge sprongen en spectaculaire dansbewegingen waren permanent aanwezig gedurende de hele show. Ook de muziek is een mengeling van de op traditie gesteunde krachtige drum (= taiko) en moderne elektronische muziek. Alles bij elkaar was het 'n groot spektakel waarbij alles nagenoeg in harmonie gebeurde. Het is een show die je niet moet zien, maar wel ervaren.meer info....

wij passen kansentarief toe
wij passen kansentarief toe
Federatie
Federatie
Thuisbasis Dojo
Thuisbasis Dojo
Partnership Tozando France
Partnership Tozando France
Kazuki Sushi
Kazuki Sushi

Makoto Jutsu Do v.z.w. - Kapittelbossen 50 - 2200 Herentals - +32 (0)474 03 61 50 - RPR Turnhout Onr: 0897.225.650

www.makotojutsudo.com - info@makotojutsudo.com