3de Makoto Clubdag


Maak kennis met de Japanse zelfverdedigingssport Jujutsu in Herentals

Gepost door Edwin Mariën

21 juni 2024


HERENTALS – Op zaterdag 29 juni reikt de Jujutsu club van Herentals diploma’s uit aan de jongeren en de volwassenen die het voorbije jaar hard gewerkt hebben om zich te bekwamen in de Japanse zelfverdediging.

 

De jongeren (van zeven tot veertien jaar) geven een gezamenlijke show en laten apart enkele van de aangeleerde technieken zien.

De laureaten bij de volwassenen geven individueel een demonstratie van Jujutsu- en zwaardtechnieken.

Omdat dit jaar uitzonderlijk een Shihan-graad (grootmeester) behaald werd, tonen de sensei een demonstratie Budo en Katana-do.

Iedereen is welkom om kennis te maken met deze boeiende sport en met de Japanse cultuur. Tevens kan ingeschreven worden voor de maand van de sportclub zodat je  in september gratis kan proeven van de zelfverdedigingstechnieken van Jujutsu. De ceremonie vindt plaats in de aula van Sport Vlaanderen en begint om 10 uur.

Jujutsu is Japanse zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen.

De beoefenaar ervan heet een Jūjutsuka. Jujutsu  is als budokunst geschikt voor alle leeftijden. Je leert niet alleen je te verdedigen tegen verschillende aanvallen, maar je oefent ook het uitvoeren van verschillende tegenaanvallen zoals atemi (stoten en schoppen), klemmen, drukpunten en wurgingen.            

Jujutsu  is in principe geen sport, hoewel er wel een sportieve versie van bestaat die vaak ook kortweg jiujitsu genoemd wordt.

 Een vechtsport is gebonden aan regels. Jujutsu  daarentegen is bij uitstek een vechtkunst, gebaseerd op de aanval van een tegenstander vanuit alle denkbare posities en vanuit diverse vechtdisciplines.

 Dit impliceert een verdediging die gebruik maakt van de meest geschikte technieken tegen die aanval.

 Dat dit gepaard kan gaan met technieken die als onsportief of oneerlijk worden beschouwd in de reguliere vechtsporten, kenmerkt juist het jujutsu .

 Het moment van verdedigen en de manier waarop er verdedigd wordt is immers het gevolg van de aanval van de tegenstander, die neemt dus op dat moment het risico en probeert de integriteit van de aangevallene te beschadigen.     

  Jujutsu is zeer verspreid over de ganse wereld en komt in zeer veel vormen voor. Zowel de traditionele oude scholen zoals Daito Ryu, Aikido, Hakko Ryu, als de moderne vormen zoals Judo en Jiujitsu hebben enorm veel bijval.

 

Bij de meer traditionele stijlen, zien we de oude patronen nog vaak terug: geheimhouding blijft een teer punt.

 

Bob Van Roy: ‘Enkel de hoogste graden worden ingeleid in de diepste geheimen, meestal tegen grove betaling. Makoto Jutsu Do wil daar niet aan meedoen en iedereen die van goede wil is en oprecht (Makoto) krijgt toegang tot de essentie van de technieken. Dat hiervoor een bepaalde weg dient te worden afgelegd, spreekt uiteraard vanzelf.’ (EM / Foto Makoto Jutsu Do)

 

 

wij passen kansentarief toe
wij passen kansentarief toe
Federatie
Federatie
Thuisbasis Dojo
Thuisbasis Dojo
Partnership Tozando France
Partnership Tozando France
Kazuki Sushi
Kazuki Sushi

Makoto Jutsu Do v.z.w. - Kapittelbossen 50 - 2200 Herentals - +32 (0)474 03 61 50 - RPR Turnhout Onr: 0897.225.650

www.makotojutsudo.com - info@makotojutsudo.com